فاطمه محمدی
- دانشجو رشته جغرافیا دانشگاه شهید بهشتی
- فعال در حوزه آموزشی
- مسلط به فن اجرا
- نویسنده داستان کوتاه
- فعال در رشته ورزشی تنیس روی میز جزو تیم دانشگاه شهید بهشتی
- عضو شورای دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی
- خبرنگار افتخاری رادیو
- عضو گروه جهادی سلمان
- مشاور تحصیلی در مجموعه آموزشی یادوین (یادگیری نوین)
کنکور چیست؟ نظر استاد فاطمه محمدی
همانطور که برای ورود به متوسطه اول و متوسطه دوم و قبولی در مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی، باید در آزمون این مدارس شرکت کنید، برای ورود به دانشگاههای کشور هم باید در یک آزمون ورودی با نام کنکور شرکت کنید و درصورت قبولی و کسب تراز و درصد قابل قبول، وارد دانشگاه شوید. البته در همینجا به یک نکته اشاره کنیم که برای ورود به بعضی از دانشگاهها نیازی به کنکور نیست و میتوانید بدون کنکور هم در بعضی از دانشگاههای کشور تحصیل کنید. در سالهای اخیر هم رشتههای براساس سوابق تحصیلی کم کم ظهور کردهاند و باتوجه به معدل کتبی که در امتحانات نهایی کسب کردهاید میتوانید در دانشگاههای سراسری کشور تحصیل کنید. ما کنکورهای متعددی داخل کشور داریم و تقریبا برای تمامی رشتهها برگزار میشود. معروفترین کنکور مربوط به رشتههای نظری در دبیرستان است. که می توان به کنکور ریاضی، کنکور انسانی، کنکور زبان، کنکور هنر و کنکور فنی حرفهای اشاره کرد.
کنکور چگونه برگزار میشود؟
نکته اصلی درباره روش برگزاری کنکور این است که سوالات تستی و دارای 4 گزینه هستند. دیگر قرار نیست عین امتحانات مدرسه به صورت تشریحی به سوالات پاسخ دهید. در مورد شرایط محیطی برگزاری کنکور هم، هر سال در یک بازه زمانی مشخص که توسط سازمان سنجش اعلام میشود، مراکزی (اکثرا دانشگاهها) در هر شهر، تحت عنوان حوزه برگزاری کنکور تعین میشود. حال با توجه به تعداد شرکتکنندگان کنکور حوزههای امتحانی از یک حوزه تا چند حوزه میتواند متغیر باشد. شما هنگام ثبتنام کنکور مشخص خواهید کرد که در کدام شهر، در آزمون کنکور خود شرکت خواهید کرد.
در اینجا دو سوال مهم برایتان ممکن است پیش بیاید. اولین سوال درباره این است که چه کسی سوالات کنکور را طراحی میکند؛ در پاسخ باید گفت که سوالات کنکور توسط سازمان سنجش طراحی شده و از بانک سوالات این سازمان که توسط افراد متعددی طراحی شده انتخاب میشوند؛ سوال بعدی درباره نحوه تصحیح سوالات کنکور است که به چه صورت است؟ در پاسخ این سوال هم باید گفت که سازمان سنجش دارای سیستمهای بسیار پیشرفتهای است که سوالات کنکور را تصحیح میکنند و نیروی انسانی در تصحیح سوالات دخیل نیست.
کنکور چند ساعت است؟
یکی از مشکلات مربوط به کنکور، زمان پاسخگویی محدود است؛ در امتحانات تشریحی و مدرسه برای هر سوال، بسته به نوع سوال و حجم آن زمانی حدود 1 دقیقه الی 1 ساعت در نظر گرفته میشود اما در کنکور زمان هر تست مشخص است و خارج از حجم آن سوال یا درجه سختی آن درنظر گرفته شده است.
کنکور شامل چه درسهایی است؟
در مقطع متوسطه دوم و در هرپایه دانشآموزان تعدادی از دروس را مطالعه خواهند کرد.
برای مثال کنکور انسانی شامل چه دروسی میباشد؟
تعداد دروس کنکور انسانی از سایر رشتهها بیشتر است و شامل دروس تخصصی مانند، علوم و فنون ادبی، روانشناسی، تاریخ، جغرافیا، اقتصاد، منطق، فلسفه، جامعه، عربی، ریاضی.
ضرایب دروس کنکور انسانی:
امسال ضرایب زیر گروه ها از کنکور حذف شده است و ضرایب دروس بدون زیر گروه اعلام شده!
برای مثال در سال های گذشته اگر کسی قصد قبول شدن در رشته حقوق را داشت تفاوت داشت با کسی که قصد قبول شدن در رشته روانشناسی را دارد اما درسال۱۴۰۲اهمیت قبولی متفاوت است و در حال حاضر دروس برای قبولی هر رشته دانشگاهی دیگر فرقی نمیکنه.
ضرایب دروس انسانی:
- ریاضی=۶
- اقتصاد=۲
- زبان و ادبیات فارسی(تخصصی)=۸
- زبان عربی(تخصصی)=۵
- تاریخ و جغرافیا=۵
- علوم اجتماعی=۵
- فلسفه و منطق=۵
- روانشناسی=۲
نحوه کاهش استرس کنکور از دید خانوم فاطمه محمدی:
طی سالهای اخیر کنکور به عنوان یکی از بزرگترین و مهمترین عوامل استرسزا در دانش آموزان تلقی میشود، که با رونق برپایی انواع کلاسهای فوق برنامه و آزمونهای متنوع، اهمیت توانمندسازی دانش آموزان چند برابر شده است که به طور طبیعی این افزایش ، استرس بسیاری را به همراه دارد. بخشی از این استرس را میتوان به عنوان انگیزهای برای تلاش، مفید و لازم دانست، اما هرچه استرس و اضطراب بیش از حد معمول باشد، منجر به کاهش بازدهی خواهد شد.
راه کار های مناسب برای کاهش استرس:
پرهیز از مطالعات درسی در روزهای پایانی پیش از آزمون، داشتن خواب کافی، دوری از فضای دیجیتال و اخبار و شایعات، انجام ورزش و نرمش و برقراری تماس با دوستان و خانواده و صحبت درخصوص مطالب غیرمرتبط با کنکور،خوردن ویتامین های مناسب راهکارهایی جزیی برای کاهش استرس روزهای پایانی پیش از کنکور است. در روزهای پایانی کنکور باید سعی شود تا کمتر از فضای مجازی استفاده شود و از اخباری که ممکن است شایعاتی را به دنبال داشته باشد، دوری شود. از طرفی انجام بازی های کامپیوتری، استفاده از موبایل و لپ تاپ نیز باید به حداقل برسد و برقراری ارتباط با دوستان و خانواده و صحبت کردن از مسائلی غیر از کنکور، جایگزین آن شود. انجام ورزش های ملایم که فشار زیادی به بدن نمی آورند را در کاهش استرس موثر میباشد. البته اگر تحرک و ورزش از برنامههای روتین دانش آموزان است، به همان منوال ادامه دهند، اما اگر عادت به ورزش ندارند، نرمشهای سبک انجام دهند تا گام مهمی در کنترل استرس خود برداشته باشند.
چند نکته مهم و کاربردی در مقابله با روش کنکور را گفتیم حال اضافه کردن نکات بیشتر راجب این موضوع خالی از لطف نیست…! برنامه ریزی گامی مهم در کنترل استرس کنکور می باشد ومهم ترین نکته این است که برنامه ریزی شما بایستی با ویژگی های شخصیتی، تعداد دروس و هدف شما مطابقت داشته باشد. (در ادامه مطلب توضیح بیشتری در این مورد داده خواهد شد)
سعی کنید اعتماد بنفس خود را بالا ببرید و به توانایی های خودتان ایمان داشته باشید و به هیچ وجه خودتان را دست کم نگیرید. مدام با خودتان تکرار کنید که ” من می توانم”. همین جمله ساده می تواند معجزه آسا باشد. بالا بردن سرعت مطالعه عاملی کلیدی در کنترل استرس کنکور میباشد که شما می توانید با تکنیک های مطالعه و روش های مختلف تست زنی سرعت مطالعه خود را تا حد زیادی بیشتر کنید و به دروس بیشتری بپردازید. تغذیه مناسب بهترین راه غلبه بر استرس کنکور است.لزوما خوردن غذای سنگین و پرچرب نمی تواند به آمادگی جسمی شما کمک کند، بلکه سعی کنید از مواد مغذی همچون مغزها، میوه ها، سبزیجات و ویتامین دار استفاده کنید. (در ادامه مطلب توضیح بیشتری داده خواهد شد)
کنترل استرس کنکور یعنی اینکه شما دانش آموز کنکوری از خودتان توقع زیاد نداشته باشید اینکه کمال گرا باشید باعث می شود که هیچوقت از وضعیت موجود احساس رضایت نداشته باشید. از تجربیات افراد برتر و موفق در زمینه های مختلف از جمله کاهش استرس استفاده کنید شاید بتوان گفت یکی از موثرین روش های کنترل استرس کنکور آشنایی با روش های مطالعه کسانی است که این راه را با موفقیت طی کردهاند.
خواب مفید و مناسبی داشته باشید:
نداشتن خواب کافی سبب ضعیف شدن شده حافظه می شود و می تواند بازدهی مطالعه را تا حد بسیار بالایی پایین بیاورد. البته به یاد داشته باشید که خواب شبانه مناسب ترین و بهترین نوع خواب می باشد. تفریح داشتن را فراموش نکنید ساعاتی از هفته را به پرداختن کارهای مورد علاقه و یا دیدن دوستان و آشنایان بگذرانید و سعی کنید برای لحظاتی به درس فکر نکنید. علاوه بر این همانطور که در مطلب بالا گفتم از ورزش و نرمش های روزانه غافل نشوید. آزمون های ازمایشی را فراموش نشود،اگر به هر دلیلی قادر به شرکت در کنکورهای ازمایشی موسسات معتبر نیستند، می توانید این کار را در خانه انجام دهید. هر بار پس از آزمون نقاظ ضعف را بررسی کنید و نحوه جمع بندی دروس را یاد بگیرید.
خودتان را با کسی مقایسه نکنید همیشه سعی کنید بهترین خودتون باشید ، بدترین چیز این است که خودتان را مدام با دوستان و یا افراد دیگر مقایسه کنید. شما خصوصیات و شرایط مخصوص به خود را دارید، پس به قابلیت های خود ایمان داشته باشید.
برنامه ریزی در کنکور چه اهمیتی دارد؟!
اینکه شما اینجا هستید یعنی به اهمیت برنامه ریزی کنکور واقف هستید.
۱_برنامه ریزی در کنکور باعث از بین رفتن استرس شما میشود زیرا عوامل استرس از بین می روند.
۲_باعث می شود نقاط مبهم از بین برود،رعایت اصول برنامه ریزی کنکور به شما کمک میکند تا ابهام ها را به حداقل برسانید.
۳_ وقت آزاد برای خودتون پیدا می کنید،یکی از اهداف برنامه ریزی درسی برای کنکور اینه که شما در یک زمانبندی منطقی، درس بخونید و به اندازه کافی وقت برای استراحت و تفریح داشته باشید.
۴_ بهتون توانایی نقد برنامه میده،این کار باعث میشه به مرور، برنامه بهتر و بهتری داشته باشید تا به بهترین روش برنامه ریزی کنکور مختص خودتون برسید.
مراحل برنامه ریزی صحیح برای کنکور
لازم است در ابتدا و قبل از شروع برنامه ریزی مطالبی را که قرار است در طول هفته مطالعه کنید مشخص نمایید. در مرحله بعدی با توجه به این که روزانه چند ساعت می توانید درس بخوانید، ساعت مطالعه هر روز و مجموع ساعت های یک هفته را مشخص کنید. زمان مطالعه روزانه و هفتگی را واقع بینانه انتخاب کنید. چون اگه توانایی شما حدود 4 ساعت مطالعه در یک روز عادی باشه و هنگام برنامه ریزی برای 8 ساعت مطالعه برنامه ریزی کنید، قطعا با مشکل مواجه خواهید شد و به زودی خسته و ناامید می شوید و از ادامه مطالعه برای کنکور ناامید می شوید. موفقیت در کنکور نیازمند صبر و استقامت هست و باید به تدریج زمان مطالعه را بالا ببرید. برای خود مشخص کنید هر روز قراره است کدام درس ها را مطالعه کنید.
توصیه خیلی مهم ما این است که هر روز دروسی را مطالعه کنید که در برنامه درسی مدرسه داشته اید، با این کار تا حد زیادی در وقت خودصرفه جویی کرده اید. چرا که اگر درسی را که دبیر تان سر کلاس تدریس کرده است، همان روز مطالعه کنید تقریبا تمام مطالب اصلی را به خاطر دارید و برای یادگیری بیشتر و تسلط روی مطالب فقط نیاز به مرور و حل تمرین و تست زنی دارید. اما اگه این کار را به روز دیگری موکول کنید، ابتدا حداقل باید نیم ساعت وقت بذارید تا مطالب اصلی و مفهوم درس را به یاد بیارید. به این نکته هم توجه داشته باشید که هر روز را به یک درس اختصاص ندهید. بلکه در روز 3 تا 4 درس مختلف را مطالعه کنید.
روش برنامه ریزی برای کنکور رو مشخص کنید..؟!
روشی که شما برای برنامه ریزی کنکور انتخاب میکنید، باید درس ها را هم بر اساس اهمیتشون دسته بندی کنید.
اهمیت و ضرایب درس ها بسیار برای یک کنکوری مهم میباشد.
خلاصه نویسی را در برنامه ریزی خود جای دهید..؟!
یکی از مواردی که ممکنه فکر کنید اضافه کردن آن به برنامه ریزی برای کنکور، فقط باعث شلوغی و پیچیده تر شدن همه همه مسائل می شود خلاصه نویسی میباشد. اما در عمل، وقتی اولین بار که یک درس رامی خوانید، نت برداری و خلاصه نویسی می کنید، در گام های بعدی میبینید که چقدر در تست زنی، نکات مهم همراه خود دارید و برای مرور و جمع بندی کنکور، چقدر کار برای شما راحتتر پیش میرود.
برنامهی شخصی سازی شده بنویسید..؟!
شما وقتی قصد خرید کفش را دارید ، دوست خود را به کفش فروشی نمی برید حتی برای خریدن لباس دوست خود را که ده کیلو تفاوت وزن با شما دارد را برای پرو لباس به پاساژ نمیبرید.
برنامهی کنکور هم باید همانند لباس باشد. برنامه ی هیچ دو نفری دقیقا مناسب فرد دیگری نیست. مناسب هست که گاهی برای روش های درس خوندن برای کنکور با دوستانتون مشورت کنید. اما برنامه ریزی خود را کاملا شخصی بنویسید و از مشاور خود کمک بگیرید.
قرار دادن ساعت های جبرانی در برنامه ریزی خود را فراموش نکنید؟!
در برنامه ریزی خود پایان هر هفته ساعت هایی را مشخص کنید که اگر در طول هفته بنا به هر دلایلی نتوانستید درسی را مطابق با برنامه ریزی مطالعه کنید، در آن ساعت ها بتوانید جبران کنید. حتما در برنامه ریزی خود زمان هایی را به مرور درس های خوانده شده اختصاص دهید. نیم ساعت قبل از خواب را به انجام کارهای کوچک اختصاص بدهید.
تغذیه:(پیش تر گفته شده بود در مورد تغذیه بیشتر صحبت خواهیم کرد) اولین نکته این است که صبحانه مهم ترین وعده برای دانش آموز میباشد و حتی افرادی به تمرکز بسیار بالایی در طول روز احتیاج دارن وعده صبحانه را نباید فراموش کنند. صبحانه می تواند شامل عسل،پنیر،گردو،کرده بادام زمینی،شیره انگور،خرما،ارده،کرم کنجد و … باشه که علاوه بر انرژی شمارا سر حال نگه میدارد. وعده ناهار و شام را سعی کنید در تایم های ثابتی از روز بخورید و از خوردن غذاهای خیلی سنگین و چرب خودداری کنید. در وعده های ناهار و شام همواره سعی کنید انواع گروه مواد غذایی را استفاده کنید. مانند:
- پروتئین مثل گوشت و مرغ
- امگا ۳ ماهی
- کربوهیدرات نان و غلات
- سبزیجات و لبنیات
میان وعده را حتما به برنامه خود اضافه کنید زیرا باعث کاهش کلسترول و متعادل نگه داشتن قند خون و انرژی شما می شود و برای میان وعده های از فست فود و چیپس و پفک استفاده نکنید زیرا باعث اضطراب بیشتر و تند خویی و بی حوصلگی میشود. و به جای این موارد حتما برای تامین ویتامین بدن از میوه های تازه مانند: خشکبار، گردو و بادوم برای تقویت حافظه. خرما، موز، توت، کشمش برای تامین کربوهیدرات سالم و طبیعی استفاده کنی و چای و قهوه و شکلات تلخ را برای تامین کافئین و افزایش تمرکز و رفع خستگی در میزان معقول و مناسب و درست فراموش نکنید. آب به میزان کافی استفاده کنید و روزانه ۶ تا ۸ لیوان اب بخورید. قبل از خواب برای خواب آرام و کاهش استرس شیر عسل،دمنوش بهار نارنج یا زعفران یا گلاب استفاده کنید.
به امید موفقیت همه شما کنکوری های تلاشگر