اینجانب زینب جمشیدی به مانند هر دانش آموزی پس از اتمام تحصیلات دوران متوسطه آماده شرکت در کنکور سراسری شدم. در مهر ماه سال 91 با رشته مهندسی کشاورزی در دانشگاه بوعلی همدان پذیرفته و پس از چهار سال تحصیل، در خرداد ماه سال 95 از مقطع کارشناسی فارغ التحصیل شدم. اما با توجه به نبود ظرفیت های مناسب در خصوص بازار کار رشته مهندسی کشاورزی در استان کرمانشاه و همچنین نداشتن سرمایه کافی برای کارآفرینی در بخش کشاورزی، تصمیم به تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد گرفتم. در مهر ماه سال 98 با رشته برنامه ریزی درسی در مقطع کارشناسی ارشد دوباره وارد دانشگاه شدم. شروع تحصیل در این رشته بسیار برای بنده خوشایند بود. همزمان با شروع ترم اول دانشگاه در واحد فرهنگی کمیته امداد امام خمینی(ره) شهر کرمانشاه مشغول و پس از گذشت چند ماه از طریق کمیته امداد در کانون قلم چی به عنوان پشتیبان دانش آموزان بورسیه شهر کرمانشاه مشغول به کار شدم.

تحصیل در رشته برنامه ریزی درسی و همزمان اشتغال به کار مربوط با رشته تحصیلی خودم، برای من بسیار خوشحال کننده بود و باعث شد که معلومات علمی خودم را از حضور در کلاس درس را روی دانش آموزان بورسیه قلم چی پیاده کنم. چند ماه ابتدای کار در آموزشگاه قلم چی، امور موبوط به پشتیبانی دانش آموزان را بر عهده داشتم اما رفته رفته بحث های مشاوره‌ای و همچنین تخصص اصلی مربوط به رشته تحصیلی خودم یعنی نوشتن برنامه درسی و برنامه ریزی درسی را انجام میدادم، که به حول و قوه الهی نتیجه بخش هم بوده است. خدارا شاکرم که بعد از دو سال فارغ التحصیلی از مقطع کارشناسی ارشد، در حال حاضر در موسسه قلم چی به عنوان بهترین پشتیبان در شهر کرمانشاه معرفی شده ام. در این مقاله برای دانش آموزان و داوطلبانی که به دنبال قبولی در کنکور 1402 هستند روش های مطالعه را توضیح می دهم.

آزمون سراسری دانشگاه ها در سال های اخیر دستخوش تغییرات مهمی شده است، دانش آموزان و داوطلبان کنکور در سال های گذشته می بایست هم دروس عمومی و هم دروس اختصاصی را مطالعه و آزمون بدهند که طبق مصوبه سازمان سنجش از کنکور سال 1401 دروس عمومی از کنکور حذف و داوطلبان در جلسه کنکور فقط به دروس اختصاصی مربوط به رشته خود پاسخ می دهد، که این خود باعث می شود داوطلب با آسودگی خاطر؛ زمان بیشتری را برای مطالعه دروس اختصاصی داشته باشند.

روش های موثر مطالعه از دید سرکار خانوم زینب جمشیدی

برنامه ریزی درسی دقیق و اصولی: اولین و مهم ترین روش و تکنیک مطالعه برای کنکور، برنامه ریزی دقیق است. این برنامه ریزی را هم خود شما می توانید انجام دهید و یا فرد متخصص و با تجربه ی دیگر برایتان انجام دهد. که معمولا داوطلبان به دلیل داشتن اضطراب ناشی از کنکور نمی توانند این کار را انجام دهند و تنظیم آن را به فرد دیگری می سپارند. در برنامه ریزی درسی شما باید تمامی فعالیت های مطالعه ای خود را به صورت روزانه بنویسید و اجرا کنید. نکته مهم در این زمینه این است که در برنامه ریزی روزانه حتما باید زمان هایی را به استراحت اختصاص دهید.

استفاده از منابع درسی مطمعن: بهترین و مطمعن ترین منابع درسی برای مطالعه کنکور، استفاده از همان کتاب های درسی خودتان است. شما با مطالعه کتاب های درسی خود می توانید با مهم ترین مفاهیم آشنا می شوید.

مطالعه مقدماتی دروس: این روش یعنی مطالعه اجمالی و گذرا کتاب درسی. شما باید در مدت زمان کوتاه و مشخصی نگاهی کوتاه بر مطالب کتاب درسی داشته باشید. این امر موجب می شود که با تصاویر، عناوین، تیترها و.. آشنا شوید. مطالعه مقدماتی باعث تقویت حافظه تصویری شما نیز می شود.

مطالعه دقیق و جز به جز: یکی دیگر از مراحل مطالعه دروس کنکوری، مطالعه ریز به ریز و عمیق مطالب است. شما ابتدا صفحه اول از فصل اول کتاب را باز کرده و زمانی مشخص، بعد از مطالعه مقدماتی، مطالب را بصورت جز به جز مطالعه کنید. شما باید دقت کنید که در این مرحله نباید مطالب را حفظ کرد و می توان پرسش و پاسخ از خود را هم در این مرحله داشت.

خلاصه نویسی: یکی دیگر از مهم ترین اصول در درس خواندن و صد البته در دوران کنکور خلاصه نویسی است. شما باید پس از مطالعه دقیق مطالب درسی، مهم ترین قسمت های هر درس را بصورت مرتب خلاصه کنید. با توجه به تجربه شخصی اینجانب زینب جمشیدی، استفاده از این خلاصه ها در دوران جمع بندی موجب می شود شما تسلط بیشتری بر روی مباحث و مفاهیم داشته باشید؛ و در مدت طمان کوتاهی بتوانید حجم زیادی از دروس را مرور کنید.

حل تست کنکور سال های قبل: مهم ترین بخش مطالعه کنکوری، حل تست است این امر باعث تسلط شما بر مطالب، آشنایی با نوع تست ها و همچنین نشان دادن مسیر درست مطالعه است.

در رسیدن به موفقیت در هر آزمونی خصوصاً آزمون سراسری کنکور عوامل زیادی تاثیر گذار هستند. در بخش های قبل روش ها و مراحل مطالعه دروس کنکوری را مرور کردیم اما چیزی که بر پروسه کنکور بسیار تاثیرگذار است مسائل روانشناختی خود داوطلب و تاثیرات خانواده دانش آموز بر روح و روان اوست. از ابتدای شروع به مطالعه برای کنکور سراسری داوطلب باید با آرامش خاطر و همینطور ذهنی باز و آسوده مطالعه خود را شروع کند. مشوش بودن ذهن داوطلب در زمان مطالعه نه تنها باعث پیشرفت در درس خواندن نمی شود بلکه باعث خستگی و کلافگی داوطلب نیز می شود. چه بسا در بسیاری از موارد دانش آموز به طور کلی کنکور و ادامه تحصیل در دانشگاه را کنار می گذارد.

‌‍‌جمع بندی صحبت های خانوم زینب جمشیدی

کنکور سراسری در سال های اخیر به عنوان پل پیروزی برای موفقیت در آینده تبدیل شده است. در این مقاله مروری داشتیم بر روش ها، تکنیک ها و مراحل مطالعه در زمان کنکور. مطلبی که بسیار حائز اهمیت می باشد داشتن یک برنامه ریزی دقیق و اجرا کردن آن بصورت منظم است. تکنیک ها و  مهارت تست زنی، زمان بندی کردن تست ها و… از دیگر نکات مهم مطالعه هستند. در کنار این مطالب، آرامش خاطر و موضوعات روانشناختی داوطلب و همچنین خانواده وی از نکات مهم دوران کنکور می باشد.