اینجانب شیدا طالبیان در مشاغل متعددی از جمله مشاور کودک و نوجوان در موسسه فرهنگی قران و عترت نورمبین، کارورزی مشاوره تحصیلی زیر نظر دکتر هلال کرمی، عضو سازمان نظام روانشناسی، مشاوره تحصیلی آنلاین، برنامه ریزی تحصیلی و مربی علمی موسسه یادوین تحت نظر ستاد مرکزی کمیته امداد امام خمینی حضور داشتم.

نحوه ی خواندن برخی دروس اختصاصی رشته علوم انسانی از دیدگاه خانوم شیدا طالبیان:

شاید برای شما هم سوال باشد و در عین حال به دنبال روشی مشخص برای خواندن دروس اختصاصی رشته انسانی باشید که در ادامه مشکل شما را حل خواهیم کرد.

علوم و فنون 

این درس در کنکور 4 بخش دارد:

1. تاریخ ادبیات و سبک شناسی: این بخش کاملاً حفظی است. پاراگراف به پاراگراف بخوانید
و برای خودتان توضیح دهید. خالصه نویسی کنید. این بخش مرور زیادی لازم دارد.

2. آرایه ها: هر آرایه را جدا جدا بخوانید. میتوانید از درسنامه هم کمک بگیرید. برای هر آرایه 50
تست بزنید بعد تست ترکیبی بزنید. یک روز در میان 30 دقیقه تست آرایه بزنید.

3. عروض و قافیه: باید طبع شعر خوبی داشته باشید. اشعار کتاب و همچنین اشعار خارج از کتاب را
بخوانید.

4. غرابت معنایی:تست زیاد بزنید این کار کمک زیادی به شما خواهد کرد.

عربی 

این درس دو بخش مهم قواعد و ترجمه دارد؛ برای مطالعه قواعد حتما حتما از پایه شروع کنید. قواعد عربی دهم پیش نیاز عربی سال های بعد است. اگر نیاز بود از درس نامه کمک بگیرید. واژه ها و معانی آنها را حفظ کنید و در صورت لزوم از فلش کارت استفاده کنید. تمرینات را حل کنید و قواعد را روی آنها پیاده کنید. نکات ترجمه ای را در کنار هم داشته باشید تا برای مرور مشکلی نداشته باشید. برای تحلیل صرفی باب های عربی را حفظ باشید. به صورت روتین متن های عربی کنکور را تحلیل کنید.

تاریخ و جغرافیا

اگر دانش آموز هستید قبل از تدریس معلم متن کتاب را پیش خوانی کنید. بعد از تدریس معلم همان روز متن را پس خوانی کنید. درس تاریخ و جغرافیا سلسله وار هستند یعنی باید از درس اول شروع به خواندن کنید. برای خواندن درس جدید درس قبلی را مرور کنید. ارتباط این درس با درس قبل را پیدا کنید. ابتدا پاراگراف را بخوانید برای خودتان توضیح دهید. پاراگراف بعد را بخوانید و برای خودتان توضیح دهید به همین شیوه تا پایان ادامه دهید در نهایت پس خوانی کنید و تست بزنید. تاریخ را مثل داستان یا سناریو بخوانید. درس تاریخ را به دلیل حجم بالای مطالب به هیچ وجه  خلاصه نکنید. در درس جغرافیا جدول ها و نقشه ها به یادگیری بهتر و بیشتر شما کمک میکند.

ریاضی

در درس ریاضی پیش نیاز بسیار مهم است. ریاضی حفظ کردنی نیست اول باید مبحث را بفهمید بعد تست آن را بزنید. درسنامه ها در درس ریاضی برای کسانی که دید خوبی به این درس ندارند بسیار کمک کننده است. درس ریاضی بسیار فرار است برای جلوگیری از این مشکل باید تست زیادی
بزنید. یک نکته را بخوانید وقتی یاد گرفتید تست های مربوط به آن را بزنید، وقتی خوب مسلط شدید، نکته بعدی را بخوانید. هر تست را که ایراد داشتید بارها و بارها حل کنید و هر بار پاسخ نامه را چک کنید و دوباره حل کنید. در نهایت نکته این تست را به صورت خلاصه در حاشیه کتاب یادداشت کنید. تست های مهم را مارک دار کنید. در دوران جمع بندی این خلاصه ها و تست های مارک دار کمک زیادی به ما میکند. کتاب تست باید متناسب سطح شما باشد، کتاب تست پایین تر از سطح شما کمکی به یادگیری شما نمی کند و از طرفی دچار توهم یادگیری خواهید شد. اگر کتاب تست بالاتر از سطح شما باشد دچار یاس و ناامیدی خواهید شد.

روش هایی برای دریافت نتیاج بهتر از دید شیدا طالبیان

زمانی را که برای مطالعه دقیق صرف می کنید، تلف شده ندانید. تسلط 80 درصدی روی یک مبحث بهتر از تسلط 20 درصدی روی کل مطالب است. برای اینکه ذهنتان کاملاً درگیر مطالعه شود، از تکنیک طراحی سوال و پیدا کردن جواب استفاده کنید. زمان استراحت احساس عذاب وجدان نکنید.
در زمان های استراحت سعی کنید به ذهنتان آرامش بدید و به دنبال مرور درس ها نباشید. بعضی از افراد موقع استراحت احساس عذاب وجدان می کنند. اما در واقع این کار به یادگیری بهتر شما کمک میکند البته تا حد امکان سعی کنید از گوشی و تلوزیون در زمان استراحت کمتر استفاده کنید،
به فضای باز بروید و چند نفس عمیق بکشید.

سرعت ذهن ما در مطالعه بسیار زیاد است ذهن حدود 300تا 400 کلمه رادر دقیقه میتواند پردازش کند اما متاسفانه ما با شیوه‌ی غلط مطالعه سرعت ذهن را میگیریم و اصطلاحاً ذهن خود را تنبل میکنیم. شیوه غلط مطالعه یا کند خوانی باعث میشود ساعت ها کتاب به دست در اتاق باشیم ولی در نهایت چیزی از درس متوجه نشویم یا دچار خستگی و کسالت شویم،مدام تمرکز خود را از دست بدهیم یا زود مطالب را فراموش کنیم و نتوانیم تست بزنیم. تمام این مشکالت به دلیل روش نامناسب ما برای مطالعه است. شیوه درست مطالعه به ما کمک
میکند در کمترین زمان بیشترین نتیجه را از یک درس بگیریم.

مراحل یادگیری موثر از نگاه خانوم شیدا طالبیان

1- بررسی متن: در این مرحله باید نگاه کلی به متن داشته باشیم و بفهمیم نویسنده در درس مورد نظر درمورد چه موضوعی میخواهد صحبت کند. یعنی یک تورق سریع در حدود 20 ثانیه برای این مرحله کافیست.

2- بازرسی اطلاعات: در این مرحله مانند مرحله قبل تورق سریع داریم اما با این تفاوت که علاوه بر کلیت درس باید جزییات مربوط به آن را مطالعه کنیم. این مرحله باید حدود 40 تا 45 ثانیه زمان ببرد.

3- مطالعه: در این مرحله هر صفحه از کتاب را در حدود 4 دقیقه باید مطالعه کنیم اما توجه داشته باشید که خواندن باید با چشم باشد و انگشت سبابه زیر عبارات و جمالت حرکت کند و اصطلاحاً خط بری کنیم. خواندن با صدای بلند یا کلمه به کلمه خوانی (یک کلمه میخوانیم و در ذهن پردازش میکنیم و بعد کلمه بعدی را میخوانیم) یا حتی لب خوانی و ایجاد وقفه های طولانی از شیوه های نادرست مطالعه هستند. خط بری و مطالعه با چشم از نظر علمی مفید است و مانع سرگردانی چشم بین خطوط میشود از طرفی توجه مغز به عبارات و جملات معطوف میشود.

4- واکنش به مطالعه: همانطور که هر کنش یک واکنش و هر عمل یک عکس العمل دارد مطالعه هم باید یک برآیند داشته باشد. برای اینکه جذب اطلاعات به بالاترین حد خود برسد باید بعد از خواندن هر پاراگراف (نه کل متن یا کل درس) با استفاده از چند خود کار رنگی حداقل 5 کلمه در مورد آن متن در یک دفترچه یادداشت بنویسیم. این نوشته باید خوش خط و خوانا باشد (دندانه ها،سرکش ها،نقطه ها ،فاصله کلمات و… باید زیبا و جدا جدا باشد) تا برای ذهن ارزشمند باشد و به آن اهمیت دهد. توجه داشته باشید که علامت گذاری و هایلایت کردن و خط کشیدن زیر کلمات و نکات مهم کار اشتباهی است. زیرا ارزش کلمات را برهم میزند. وقتی صفحه کتاب را باز میکنیم ناخودآگاه چشم ما این عبارات و کلمات را میبیند و بقیه متن ارزش خود را از دست می دهند در صورتی که باید کل متن را مطالعه کنیم و بفهمیم.

موفق و پیروز باشید