نرگس اخوان رتبه ۹۵۰ دانشگاه بوعلی سینا همدان رشته راهنمایی و مشاوره را سپری کرده است. تا پایان پایه نهم جزء معدل بالاترین دانش اموزان مدرسه بودم. پایه دهم با علاقه به رشته انسانی وارد متوسطه دوم شدم با این مشکل که روستایی که در آنجا زندگی میکردم متوسطه دوم نداشت و برای ادامه تحصیل باید به شهر میرفتم چون روستایی بودم آموزش و پرورش فقط حق ثبت نام داخل دو مدرسه را که نزدیک تر به منطقه ما بود به ما میداد، با سختی زیاد در یکی از آن مدارس ثبت نام کردم. وقتی پایه دهم را شروع کردم همه چیز خوب بود تا این که با یک سد بزرگ رو به رو شدم.
امتحانات ترم اول از راه رسید چون از ریاضی وحشت داشتم، کتاب رو اصلا باز نمی کردم همه مطالب جمع شده بود برای شب امتحان و من چیزی بلد نبودم. امتحان تمام شد باتمام سختی اش و من نتیجه خوبی نگرفتم، به دلیل ترسی که از درس ریاضی داشتم بعد از این که نتایج اومد و نمره وحشت ناک این درس رو دیدم برای جبرانش به خودم قول دادم تا تمام تلاش خودم رو برای هر چه بهتر شدن این درس انجام بدهم. به یاد صحبت یکی از معلمین دوره ابتدایی خود افتاده بودم که ایشان گفته بودن اگر هرشب چند سوال از کتاب ریاضی خود را تمرین و تکرار کنی دیگر هیچ ترسی برای جواب دادن به سولات امتحانی خودت نداری! من این کار را انجام دادم نتیجه ای که برای امتحان ترم دوم گرفتم اصلا باترم اول قابل مقایسه نبود از پایین ترین حد نمره ای که گرفته بودم حالا به بالاترین حد رسیده بودم و خیلی خوشحال بودم از نتیجه ای که با تلاش خوم گرفته بودم. ترس از درس ریاضی دیگر برایم معنایی نداشت. وقتی از درسی خسته می شدم کتاب ریاضی رو باز می کردم تا ذهنم از خستگی و آشفتگی که پیدا کرده آزاد بشه؛ این حال خوب رو مدیون آموزش معلم عزیزم و تلاش و اراده خودم هستم. اما بعد با یک ترس بزرگ تری رو به رو بودم، امتحان نهایی و آزمون کنکور سراسری، امتحان نهایی چون مربوط به سال دوازدهم بود تصمیم گرفتم نگرانی براش رو در زمان خودش انجام بدم و درس های مربوط به دوازدهم رو باتمام وجودم بخونم پس این ما جرا رو به گوشه ذهنم هدایت کردم. اما آزمون کنکور سراسری رو نمی دونستم باید چیکار کنم و از چه جایی شروع کنم اصلا چجوری شروع کنم؟ هیچ راهی رو پیش روی خودم نمیدیدم تا جایی که همه دوستان شروع کرده بودن ولی من همچنان سردر گم بودم برای همین امراحساس پوچی و خالی بودن می کردم؛ تمام انگیزه هام رو برای درس خوندن از دست داده بودم. تا به کمک خانوادهام با چند تا مشاور صحبت کردم، با راهنمایی هایی که انجام دادن راه خودم رو پیداکردم، هدفم رو انتخاب کردم، تلاش کردم تا به موفقیتی که دوست داشتم رسیدم، سخت بود ولی با تلاش و پشتکار شدنی بود.
عوامل موثر در موفقیت از دید نرگس اخوان
برای رسیدن به موفقیت اول باید توانایی های خودتان را خوب بشناسید و از ظرفیت و توان خود آگاه باشید. در کنار این موارد دارای مشاور و پشتیبانی باشید که توانایی هایش برای شما اثبات شده باشد خودش موفق بوده یا باعث موفقیت افراد دیگری شده باشد. داشتن حمایت خانواده نیز یکی از رکن های موفقیت است اگر حمایت خانواده را داشته باشید از بار روی دوشتان کمی کاسته می شود. خانواده مانند ستون ها و زیر بنای یک ساختمان است، هر چه ستون ها بیشتر باشد و زیر بنا محکم تر، استقامت و استحکام ساختمان بیشتر است پس اگر حمایت خانواده را داشته باشی کوه را جا به جا می کنی. شما باید دارای مشاوری توانا باشید، کسی که بتواند شمارا نسبت به شرایطی که دارید بسنجد و نسبت به عمل کردی که داشتید برای شما برنامه ریزی کند. اما یک مشاور قبل از برنامه ریزی باید بتواند دانش آموز خود را از نظر روحی آماده کند تا دانش اموز نسبت به وظایفی که دارد دقیق و فعال باشد. دانش آموز را با شیوه های مطالعه آشنا کند، بتواند این قدرت و این انگیزه را به دانش آموز بدهد که با درس هایی که با آنها کمتر از بقیه ارتباط می گرفته آشتی کند و بهترین نتایج را از آنها کسب کند. فهماندن این مطلب به دانش آموزان که شما با یک بار خواندن مطالب هیچ وقت نمی توانید تمام تست های آن مطلب را بزنید و ممکن است با تحلیل آن ناامید شوید. باید بدانید که برای تست زدن باید حداقل چهار بار یک مطلب را به طور عمیق بخوانید، خلاصه نویسی کنید، مرور کنید، سپس تست بزنید.
از عوامل موفقیت در کنکور می توان به موارد زیر اشاره کرد. تعیین هدف؛ شاید این موضوع از نظر شما موضوعی ساده باشد ولی این را بدانید کسی که هدف داشته باشد انگیزه خودش را هیچگاه از دست نخواهد داد. گام دوم گرفتن تصمیم جدی و راسخ است؛ گرفتن تصمیم جدی باعث می شود شما دربین راه احساس زدگی و خستگی پیدا نکنید و مانند اول به مسیر خود ادامه دهید. سومین مورد داشتن یک برنامه ریزی شخصی است برنامه ریزی درسی به شما نشان می دهد که شما در پایان روز یا هفته چه درس هایی را می خوانید. برنامه ریزی دارای فوایدی مانند افزایش انگیزه، نظم و ترتیب در کارها و مشخص شدن ساعات درس خواندن است.
یکی دیگر از موارد شرکت در آزمون های آزمایشی است؛ اما بدانید شرکت در آزمون ها جزء موارد اصلی موفقیت در کنکور نیست اما برای سنجیدن سطح خودتان می توانید از آن استفاده کنید اما آزمون ها در سال دوازدهم دارای اهمیت دو برابر می شوند. اراده و پشتکار از عوامل اصلی موفقیت در هر کاری است اگر شما اراده نداشته باشید و فرصت های خودتان را از دست بدهید همیشه فردایی برای جبران آن باقی نخواهد بود، پس تنبلی، سستی و کاهلی را کنار بگذارید و تلاش کنید. کارهای خود را مداوم و پیوسته انجام دهید، برای کنکور از بدو ورود به پایه دهم مطالعه دقیق درس ها را شروع کنید، اگر در درسی مشکلی دارید مداوم پیگیر حل آن مشکل باشید، ضعف خود را به امان خدا رها نکنید، بلکه به دنبال حل آن باشید.
کشف نقاط ضعف خودمان باعث موفقیتمان می شود زیرا اگر بدانی مشکل کجاست آن را حل می کنی و به دنبال تقویت آن هستی، این به دنبال تقویت بودن، شما را چند قدم در راه رسیدن به هدفتان نزدیک تر می کند چون در آن درس ضعف داری نسبت به آن درس بی علاقه هستی، اگر ضعف را بر کنار کنی علاقهات به آن درس دوچندان می شود.
تحمل سختی ها و مشکلات، راهی برای تبدیل شدن به فردی موفق!
همه انسان ها در مسیری که حرکت می کنند مشکلاتی را دارند چون مسیر حرکت همیشه صاف و هموار نیست و دارای پستی و بلندی های زیادی است. گاهی ممکن است خسته شوید ولی بدانید شیرینی موفقیت به تحمل سختی هاست! اگر سختی ها را تحمل نکنید و سختی نکشید قدر موفقیتی را که به دست آوردهاید نخواهید دانست و حواستان به وعده خداوند باشد که بعد از هر سختی آسانی است. خودتان را با دیگران مقایسه نکنید چون شرایط و ویژگی های افراد متفاوت است؛ هیچ دو نفری شرایط و ویژگی یکسان ندارند خودتان را با خودتان مقایسه کنید. سعی کنید هر روزتان بهتر از دیروزتان و فردایتان بهتر از امروزتان باشد. رقابت تا جایی خوب است که محرک شما باشد نه این که باعث توقف شما شود.
بهبود کیفیت مطالعه یکی دیگر از موارد موثر در موفقیت شماست. زمان خواندن شما مهم نیست، کیفیت خواندن مهم است! مصداق این مثال کمیت مهم نیست کیفیت مهم است می باشد اگر شما تمرکز خود را افزایش دهید باتمام دقت مطالب را در جای آرام و با نور مناسب بخوانید کیفیت مطالعه خود را افزایش می دهید؛ مفهومی بخوانید از حفظ کردن حاشیه ها پرهیز کنید و این گونه مطالب برای شما جذاب تر می شود.
این را بدانید که مهم ترین و اصلی ترین ابزار و منبع برای شما همان کتاب درسی خودتان است که باید تمام تمرکز خود را بر روی متن دروس بگذارید. از استرس و اضطراب به دور باشید به نتیجه کاری نداشته باشید، واقع بینانه عمل کنید. بدانید که اگر تلاش کنید نتیجه را خواهید دید پس استرس واهی شما را از فضای درس خواندن دور می کند. استرس تا جایی خوب است که شما را در همان جریان حرکت مسیر نگه دارد باقیاش شما را بیمار و بی اراده میکند پس تلاش کنید پویا و فعال باشید تا استرس و ترس از شما فراری باشد.
تست زنی و تحلیل تست ها یکی دیگر از عوامل موفقیت شما در کنکور است چون شما تشریحی می خوانید باید تست فراوان بزنید تا روش تست زدن برایتان جا افتاده شود اگر تست بزنید و تحیل نکنید هیچ فایده ای ندارد اما اگر تستی راکه می زنید تحلیل کنید متوجه نکته های پنهان آن تست می شوید. از افکار منفی دور باشید، تمام تمرکز و خیال خود را فقط به روی درسهایتان متمرکز کنید. برای خود یک منبع آرامش پیدا کنید و آن را با خود همراه کنید تا آسوده باشید. به خداوند توکل کنید و بدانید که خدا نتیجه تلاش های شما را به شما بر می گرداند. خداوند همان منبع آرامشی است که بدون هیچ چشم داشتی همیشه همراه ماست و ما را یاری می کند.
موفق، سربلند، شاد و پیروز باشید.