حنانه شیرین زاده هستم، مدت مدیدی نیز ساکن یکی از شهرهای استان اردبیل بودم. آدم نیمه صبور و درعین حال کمالگرایی هستم و تاجایی که توان داشتم سعی کردم این خصوصیت اخلاقی در زندگیام تاثیر بدی نگذارد. من هم مانند شما روزی یک کنکوری بودم و مانند شما تجربه های تلخ و گاه شیرینی دراین دوره داشتم و حتی پشت کنکوری را نیز تجربه کردم و تاحد زیادی برایم قابل درک است.
اهدافم در کنکور مانند اکثر کنکوری ها متغیر بود و ثباتی نداشت به طوری که یک بار برای روان شناسی قدم برمیداشتم و روز دیگر برای افسری ولی به شدت مشتاق بودم. من بدون امکانات رفاهی برای یک دانش آموز کنکوری تلقی میشد زیرا دسترسی به کلاس و آزمون برایم سخت و بود گاهی دوست داشتم در دانشگاه افسری تحصیل کنم اما در مقطعی به این نتیجه رسیدم که این رشته مناسب من و اهداف واقعیام نبود و تصمیم گرفتم به خود آرمانیام واقع بینانه تر بنگرم. ناگفته نماند که برخلاف بچه های رشته انسانی که غالباً هدفشان فرهنگیان است من از فرهنگیان بیزار بودم و هرگز مشتاق به قبولی در این رشته پرطرفدار نبودم چون احساس می کنم که در ایران دبیران و معلمان هنوز به آن مقام و منزلت در شان خود نرسیدند و گویی بردهی آموزش و پرورش شدهاند.
از طرف دیگر خود را در حدی قابل قبول نمیدانستم که این مسئولیت خطیر و مهم را بر دوش بگیرم. در نهایت به رشته مدنظرم و دانشگاهی که جزو اولویت هایم بود رسیدم و از این بابت خرسندم. حال اینجا هستم تا از تجربهها و ناگفتههایی بگویم، از دوران تلخ و شیرین کنکور تا بلکه با گوش سپردن یا خواندن این مطالب اندکی راه دشوار و مبهم شما را هموار سازم. دوست خوب من! نیمی از راه شما را انتخاب هدفی درست، واقع بینانه و اصولی شکل میدهد. پس اولین و بزرگترین قدم تو انتخاب هدف و ترسیم نقشه راه مناسب با شخص توست. برخی از دانش آموزان کنکوری دنباله روی اهداف دیگران هستند! زیرا خودشان هدفی ندارند. برای موفقیت باید مسیر درستی انتخاب کرد و نباید دچار سردرگمی و سرگردانی شد. پس ابتدا بنشین و مبدأ و مقصد خود را کامل مشخص کن که تمام کائنات دست به دست هم دهند و تو را به مقصد برسانند.
برای این کار باید اول از همه جایگاه خودت را در زندگی حال حاضرت مشخص کنی در یک دفتر بنویس که چه هستی؟ که هستی؟ تا بحال به چه موفقیت هایی رسیدهای؟ از خود آرمانیات نیز بگو؛ اینکه میخواهی مسیر زندگیات در کدام سمت و سو سوق پیدا کند و چرا؟ پاسخ به این چرایی که توسط شما بسیار مهم است. زیرا مشخص می کند که آیا تو بر اساس تیپ شخصیتی، نیازها، علایق، استعدادهای درونیات که منحصر به خود توست این مسیر را انتخاب کردی یا کماکان چشم به اهداف دیگر دوختهای و آنها را به جای هدف شخصی و منحصر به خودت دنبال میکنی ؟!
عوارض بیهدفی در زندگی یک کنکوری:
- بدون برنامه ریزی درس می خواند.
- هرزمان که بخواهد و حس و حال درس خواندن داشته باشد به سراغ مطالعه می رود
- خود را مسئول آینده و سرنوشت خویش نمیداند!
- مطالعهی روتین و یکنواخت ندارد. برای مثال: سه روز اول خوب مطالعه می کند و باقی روزها را بدون برنامه و مطالعه می گذراند.
- ساعت مطالعه و برنامه ثابتی ندارد و…
حال باز هم می خواهی به بی هدفی و سرگردانیات در مسیر پر از تاریکی که نیمیاش را خود برای خودت ساختی ادامه دهی؟ تصمیم باخود توست!
هدفمند زندگی کن. انسان بی هدف مثل مسافر بی مقصد میمونه. اگر هدف نداشته باشی زندگی تو رو هرجا بخواد میبره. راهت رو خودت انتخاب کن. زمین خوردی؟؟ احساس ناامیدی میکنی؟ دوباره تلاش کن، قوی باش، دوباره شروع کن، نذار یأس بهت غلبه کنه، فقط استارت اولش سخته؛ باور داشته باش که میتونی! توفقط یکبار زندگی میکنی.
مطالب اصولی در رابطه با کنکور از دید حنانه شیرین زاده
کنکوری جان! تا حالا پیش آمده که به کتابفروشی بروی و با شوق و ذوق کتاب های تستی مربوط به رشته خود را تهیه کنی و هزینههای گزافی را هم بپردازی و بعد از مدتی بفهمی آن منبع اصلامناسب سطح تو نبوده است؟! به گمانم که برایت پیش آمده باشد. سلام من را هم به کتاب های خاک خوردهی نشسته در گوشهی کتابخانهات برسان! انتخاب منبع برای شروع تست زنی و درسنامه خوانی قدم خوب و پسندیدهای است اما نه بدون تحقیق و غیر اصولی!!! شعار من در زندگی کنکوریام این بود که نباید برای هر کنکوری یک نسخه بپیچید نباید هر مشاوری که از راه میرسد و میگوید فلان منبع خوب است یا فلان کتاب را تهیه کن؛ تو نیز گوش جان بسپاری و جامهی عمل بپوشانی! قدم اصولی برای تهیهی منبع این است که ابتدا وقت بگذاری و منابع موجود و مختلف هر درس را از طریق پیدیافهایی که در فضای مجازی انبوه است مطالعه کنی و نگاهی بیندازی و هر کتاب را بررسی کنی. از جهت سطح درسنامه، تعداد و سطح تست، داشتن پاسخ نامهی تشریحی مناسب و… آن را با سطحی که خودت در هر درس داری بسنجی و سپس اقدام به تهیه کتاب نمایی!
بررسی روش های مطالعه
روش محبوب و پر طرفدار کنکوری ها؛بلند خوانی
من در اینجا این روش را به کل رد نمیکنم اما اگر پایه و اساس روش شما وابسته به این مدل خواندن باشد عوارض زیان باری برایتان خواهد داشت که مهم ترین آن پایین آمدن سرعت مطالعه و تبدیل شدن شما به یک کنکوری کند خوان است. شما در این بازه زمانی تا کنکور فرصت حیاتی و اندکی دارید که باید تا میتوانید صرفه جویی در وقت را سر لوحه برنامههایتان قرار دهید؛ پس سراغ روش اصولی و سرعت محور مطالعه می رویم که شاید شنیده باشید:
چشم خوانی؛ روش مناسب برای تبدیل شدن شما به یک کنکوری تندخوان خواهد بود. هنگامی که مطالب با چشم خوانده می شود آن هم با قواعد خودش که خواهم گفت در نهایت سرعت مطالعه و هم چنین کیفیت مطالعه بالا میرود. احساس خستگی کمتری خواهید داشت زمان استانداردی را برای هر مطالعه هر درس اختصاص خواهید داد.
قواعد چشم خوانی که باید رعایت شود: رفیق من، چشم خوانی با چشم دیدن خیلی فرق دارد. کلمات باید خوانده شود و با انگشت یا قلم دنبال شود. این باعث میشود که شما پرشی از روی مطالب نداشته باشید؛ تمرکزتان روی مطالبی باشد که همزمان با چشم می خوانید و به اول یا انتهای مطالب بر نمیگردید و بازیگوشی چشمهایتان را کنترل میکنید. هرگز هنگام چشم خوانی، زمزمه خوانی یا لب خوانی نداشته باشید، این باعث اتلاف انرژی و وقتتان میشود. بعد از چشم خوانی و مطالعهی هر صفحه، خلاصهای از مطالب اصلی و نکات تستی آن صفحه را یادداشت کن تامطالب بهتر فهمیده و درک شود. این خلاصه و نکات در دوران جمع بندی و مرور هم کاربرد بسیار مفیدی دارد. البته ناگفته نماند که هر درس روش مطالعه منحصر به خود را دارد و ما فقط به روش پایهای و کلی مطالعه پرداختیم.
آزمون و تستزنی: آزمونهایی که شرکت میکنید و بعد تنها به نتیجه کارنامهی خود اکتفا میکنید و همچنان این روال را پیش گرفتهاید؛ در کنکور به کارتان نمیآید. شما باید ابتدا هدف از شرکت در آزمون یا تستزنی را خوب درک کنید و بعد به سراغ اجرای آن بروید تا نتیجهی مثبتی برایتان حاصل شود. هدف از آزمون دادن شناسایی نقاط قوت و ضعف است. آزمون دادن باعث می شود اشتباهات خود را پیش از کنکور شناسایی کنیم و برای آن راه چاره بیاندیشیم.
برای مثال اگر در درس ریاضی ضعیف هستیم یا از تست های آن در آزمون ها فرار میکنیم و حتی زحمت خواندن سوالات این درس را به خود نمی دهیم احتمال زیاد ما به اندازه کافی این درس را در برنامهی مطالعاتی خود قرار ندادیم و تمرین و تستزنی کافی این درس را در برنامهی مطالعاتی خود قرار ندادیم یا به سراغ مطالب سخت و یا تستهای نامناسب با سطح خود رفتهایم و بعد از درک نکردن آنها از موفقیت در این درس ناامید شدهایم. در حالی که در ریاضی انسانی مطالب و مباحث ساده و قابل فهم و درصدآوری وجود دارد که با تمرین و دیدن حل تستهای آن میتوان در کمترین زمان به تسلط رسید و درصد خوبی کسب نمود. با درک این موضوع دیگر مسئلهی آزمون هراسی نیز تا حدودی حل میشود. از سویی دیگر به تحلیل درست آزمون که خود مسئلهی پر اهمیتی است میرسیم زیرا آزمون بدون تحلیل برابر با آزمون ندادن است؛ پس باید تحلیل آزمون را جزو برنامه های مهم خود قرار دهیم تا درک و شناخت درست و دقیقی از وضعیت تحصیلی خود داشته باشیم.
امید است مطالبی که براساس تجربه های خود در اختیار شما قرار دادم برایتان مفید و مثمر ثمر باشد .